26 d’abr. 2011

Pensar en educar i pensar com fer-ho

El passat diumenge Tv3 va emetre el reportatge 30Minuts: "Notes d'Educació" en el que es reflexionava sobre el sistema americà i finlandès i sobre què podríem millorar nosaltres. Les meves conclusions varen ser les següents: Més professionalització, més formació i més inversió donen resultat.

Sóc de l'opinió que a Catalunya invertim poc temps en pensar. Pensar en educar i pensar com fer-ho. Els canvis que fem, el projectes a curt termini són pedaços que posem dia rere dia. Necessitem un canvi d'objectiu. Professionalitzem valorant des de dins la feina dels mestres, creem grups de formació i sobre la inversió....bé, estem de retallades,no? A Finlàndia es considera el mestre un pare de l'aprenentatge i als Estats Units un líder i comunicador professional, perquè no? Mirem, comparem i copiem models que se'ns escaiguin.

Sra. Rigau, necessitem una líder, com en Pep amb el Barça, que ens faci creure que encara que caiguem ens tornarem a aixecar, perquè allò que fem és important i perquè tenim a les nostres mans el futur d'un país.

2 comentaris:

  1. Interessant visió, Andrea.
    Comparteixo amb tu la necessitat (i la petició) de pensar en educar. Hi afegiria "allunyant-se d'interessos partidistes i de poder", que sovint són els ingredients que espatllen el tema.

    Personalment, però, crec que el problema és més cultural que estructural. Si compares amb les dues cultures que sortien l'altre dia al 30 minuts, la nostra, tenint com té molts valors fantàstics, va mancat d'empenta i d'iniciativa. Per nosaltres, el concepte d'èxit a la vida té un matis molt diferent. És per això que no estem disposats a deixar-nos la pell en la mateixa quantitat que altres països per assolir uns objectius determinats.
    Dit d'una altra manera, preferim la bona vida en molts casos. I no seré jo qui ho jutjarà com a dolent, però sí que tinc clar que això ens pot impedir ser ambiciosos en molts temes, per exemple l'aprenentatge.

    ResponElimina
  2. Bona observació...possiblement tinguis raó amb el que dius. "Manca d'empenta"...
    Però llavors tornem a l'inici, si tenim una societat que presenta aquest perfil amb quins ànims proves de canviar-la?

    ResponElimina